ПРОФЕСИОНАЛНА ОРЈЕНТАЦИЈА МЛАДИХ ГИМНАЗИЈАЛАЦА
19.04.2011

Ученици завршне године Гиманзије „Светозар Марковић“ од јесени ће имати прилику да похађају праксу у приватним и јавним фирмама и државним институцијама како би практично сагледали одређено занимање и могли да потврде да ли је то посао који би желели да рада у будућности. У циљу реализације пројекта „Професионална орјентација младих“ Градска општина Палилула и Гимназија „Светозар Марковић“ потписали су протокол о сарадњи са представницима Адвокатске коморе Ниш, Управе за комуналне делатности, енергетику и саобраћај, Комуналне полиције, нишког Завода за здравствену заштиту радника, Здравствене установе „Апотека Ниш“, Нишпројекта и Нишке млекаре. Ове организације и установе су одабране на основу списка занимања за која су се ученици Гимназије определили.

У првој фази пројекта анкетирали смо ђаке завршних година Гиманзије „Светозар Марковић“ и они су се определили за неколико занимања којима би се бавили. Најчешћа занимања која су ученици наводили су архитекта, лекар, економиста, адвокат, фармацеут, комунални полицијац, полициајац и криминалистички инспектор. На основу резултата анкете, позвали смо и представнике приватних и јавних предузећа и установа који могу да нам помогну да матуранит Гиманазије пар дана волонтирају и стекну основна знања и искуства која бим им помогла у даљем избору факултета, односно избору професионалне каријере–рекао је приликом потписивања протокола проф.др Игор Новаковић, председник општне Палилула.

„Идеја за овај пројекат је веома добра, јер деца завршних година гимназија често не знају шта да изаберу као свој животни позив, а већина би се сложила да је много тешко радити око 40 година нешто што се не воли. Ученици средњих стручних школа кроз праксе виде чиме ће се бавити, док гимназијалци немају додира са пракосм и често бирају професију на наговор родитеља или можда тренутног опредељења. Међутим, није редак случај да погреше у одабиру и зато је добро да деца виде шта занчи бити лекар, адвокат или полицајац и процене пре уписивања студија да ли је то оно што желе да раде истакла је професорка Олга Драгојловић, директор Гимназије „Светозар Марковић“.

Представници установа, предузећа и управа које су потписници протокола нагласили су да су радо прихватили идеју да гимназијалци дођу на стручну праксу код њих и упознају се са процесом рада. “Подржали смо идеју пројекта јер је то интерес нашег предузећа да ђаци завршних година у току волонтирања виде себе као раднике  млекаре. Нама су потрбни стручни кадрови и бићемо задовољни уколико успемо да убедимо бар неколицину ученика да изаберу то као своју будућу професију – рекао је Звездан Гавриловић, дирекор „Нишке млекаре“.

Циљ пројекта „Професионална орјентација младих“, који је иницирала Канцеларија за младе општине Палилула је развијање боље будућности ове генерације ученика и промоција ове идеје остаим образовним установама у граду. Пројекат у партнерству реализују општина Палилула, Центар за предузетништво и Гимназија „Светозар Марковић“ са одабраним установама и организацијама.